zondag 21 februari 2010

Storyboard

Omdat de vorige upload soms wel voor problemen zorgde, hier dezelfde video te zien op youtube:

vrijdag 19 februari 2010

Verslag

Na onze video over de storyboard volg er nog een verslag met daarin de brainstorm, commentaren en de uitgeschreven versie van de storyboard. Deze kan worden afgehaalt van de volgende link: http://users.vtk.be/~s0172267/lazyResearcher.pdf

donderdag 18 februari 2010

Uitleg bij het storyboard



Korte uitleg bij het storyboard van onze 'Lazy Researcher' applicatie. Uit de video blijkt duidelijk dat het pad van het hoofdgebruik van de applicatie kort is.

maandag 15 februari 2010

Evaluatie Mendeley

Onze schatting van de prioriteiten bij het ontwikkelen van de interface van Mendeley (http://www.mendeley.com/) zien er als volgt uit.
  • Tijd om uit te voeren: 60
  • Tijd om te leren werken: 20
  • Tijd waarna je onthoud hoe en wat: 10
  • Voldoening: 10
  • Vermijden van fouten: 0

Voordat we aan onze motivatie van deze score beginnen, moeten we wel opmerken dat deze score weergeeft hoe wij de site ervaren, en niet noodzakelijk wat belangrijk is voor deze site. De nul-score voor het vermijden van fouten is dus niet slecht maar enkel een teken dat hier geen aandacht aan besteedt wordt. Omgekeerd scoort tijd om te leren werken met de site relatief hoog, maar had dit beter nog veel meer gescoord.

Tijd om uit te voeren: 60
Voor wie weet hoe Mendeley werkt, gaat alles zeer vlot. Nieuwe kennissen maken, papers uploaden of commentaar toevoegen gebeurt in enkele muisklikken.

Tijd om te leren werken: 20
Zo als alle netwerk sites, krijgt Mendeley pas waarde wanneer er voldoende gebruikers actief zijn. Vlot nieuwe mensen werven zou dus prioritair moeten zijn. Hier hoort een interface bij waar je eenvoudig mee kan leren werken. Jammer genoeg kunnen we hier geen eenduidig positief antwoord op geven. Hierbij verwijzen we naar onze vorige post: het duurt een hele tijd voordat je weet welke functionaliteit je waar kan gaan zoeken. Bovendien verspillende we veel tijd aan zoeken naar onbestaande functionaliteit. We kunnen wel zoeken naar de papers die geschreven zijn door een bepaalde persoon, maar niet naar de papers die gaan over een bepaald onderwerp. Hiervoor bieden ze een catalogus aan, waarin je kan bladeren, maar echt praktisch is dit niet.
Anderzijds moeten we wel opmerken dat op een meer gedetailleerde schaal de meeste acties op de site zeer eenvoudig zijn. Wanneer je je op de juiste plaats bevindt, heb je geen helpfunctie nodig om in iemands lijst met publicaties te gaan zoeken. Na vijf minuten proberen hebben we vrienden gemaakt en eigen papers aangemaakt. Maar het blijf wat onduidelijk waarvoor de desktop interface nodig is.

Tijd waarna je onthoud hoe en wat: 10
Over deze score is er meer discussie mogelijk. Wanneer we enkel naar de gedetailleerd schaal kijken, is de functionaliteit zo eenvoudig, dat je vanzelf onthoud wat Mendeley kan, en hoe dit werkt. In dit opzicht kunnen hier een veel hogere score aan toekennen. Anderzijds kunnen we stellen dat op deze schaal de aangeboden functionaliteit ook voor zich spreekt. Dit resultaat kan dus eerder per toeval ontstaan zijn, dan als werkelijk aandachtspunt.
Bovendien is het erg moeilijk om een korte samenvatting te geven van waar Mendeley echt voor staat. Een professioneel vrienden-netwerk voor papers? Een beheerssysteem voor je eigen publicaties? Deze ambiguïteit was voor ons de motivatie voor deze lage score.

Voldoening: 10
Mendeley gebruik je in de eerste omdat het nuttig is, niet om je te amuseren. Voldoening geven lijkt ons weinig relevant voor dit type applicaties. Uiteraard wil je deze vlot kunnen gebruiken, en is het leuk om te merken dat er verschillende mensen je publicaties volgen, maar dit is eerder bijzaak.

Vermijden van fouten: 0
Op een enkel feature na, is hier geen ondersteuning voor ontwikkeld. Dit is echter niet erg. Zo goed als alle informatie is aanpasbaar. Wanneer je per ongeluk een verkeerd topic voor je paper opgeeft, zal iemand je hier wel attent op maken en kan je dit aanpassen.

Eerste indrukken van Mendeley

Bij het werken met Mendeley (http://www.mendeley.com/) stoort ons vooral de onduidelijkheid over het type tool. Werken we met een online applicatie? Of is dit software die gedownload en geïnstalleerd moet worden? Deze onduidelijkheid komt op verschillende plaatsen in de interface naar voren, en wordt nergens weggewerkt.

Het eerste contact met de site is de "How does it work?"-sectie van de site, die een overzicht geeft van de mogelijkheden van Mendeley. We vinden een kadertje met "Get Mendeley, sign up & download", maar in de tekst zelf die uitleg geef over de site, wordt er nooit verwezen naar het onderscheid tussen online en desktop functionaliteit.
Tijdens het downloaden/inschrijven wordt deze onduidelijkheid niet opgelost. De applicatie blijft heen en weer springen tussen online en desktop functies: Voor je het kan downloaden, moet je online registreren, en het online registreren wijst weer automatisch door naar downloaden.
Wanneer we tenslotte naar de support pagina's surfen, helpt dit ons geen stap voorruit. We krijgen een goed gedocumenteerd vlot leesbaar antwoord op een hele lijst gedetailleerde vragen, die jammer genoeg wel niet vermelden of dit over de online tool of over de desktop versie gaat.

Naast dit gebrek aan informatie, lijkt dit ons een symptoom van een fundamenteler probleem te zijn. We krijgen de indruk dat bij het ontwikkelen van Mendeley nooit duidelijke lijnen zijn uitgezet om te bepalen wat online gebeurt en wat niet, en hoe deze beide versies elkaar coherent kunnen aanvullen. Ik voeg online vrienden toe, waarvan ik online een overzicht van hun papers krijg. Hierop kan ik comentaar geven in mijn desktopapplicatie, maar de meldingen dat iemand papers edit verlopen via de online tool. Hierna kunnen ze in hun desktopapplicatie bekijken welke wijzigingen dit zijn.

Samengevat onderscheiden we dus twee problemen: Mendeley heeft zowel een online en een desktop interface heeft. Deze zijn echter niet coherent op elkaar afgestemd. Bovendien ontbreekt informatie welke functionaliteit via welke interface bereikbaar is.