maandag 15 februari 2010

Evaluatie Mendeley

Onze schatting van de prioriteiten bij het ontwikkelen van de interface van Mendeley (http://www.mendeley.com/) zien er als volgt uit.
  • Tijd om uit te voeren: 60
  • Tijd om te leren werken: 20
  • Tijd waarna je onthoud hoe en wat: 10
  • Voldoening: 10
  • Vermijden van fouten: 0

Voordat we aan onze motivatie van deze score beginnen, moeten we wel opmerken dat deze score weergeeft hoe wij de site ervaren, en niet noodzakelijk wat belangrijk is voor deze site. De nul-score voor het vermijden van fouten is dus niet slecht maar enkel een teken dat hier geen aandacht aan besteedt wordt. Omgekeerd scoort tijd om te leren werken met de site relatief hoog, maar had dit beter nog veel meer gescoord.

Tijd om uit te voeren: 60
Voor wie weet hoe Mendeley werkt, gaat alles zeer vlot. Nieuwe kennissen maken, papers uploaden of commentaar toevoegen gebeurt in enkele muisklikken.

Tijd om te leren werken: 20
Zo als alle netwerk sites, krijgt Mendeley pas waarde wanneer er voldoende gebruikers actief zijn. Vlot nieuwe mensen werven zou dus prioritair moeten zijn. Hier hoort een interface bij waar je eenvoudig mee kan leren werken. Jammer genoeg kunnen we hier geen eenduidig positief antwoord op geven. Hierbij verwijzen we naar onze vorige post: het duurt een hele tijd voordat je weet welke functionaliteit je waar kan gaan zoeken. Bovendien verspillende we veel tijd aan zoeken naar onbestaande functionaliteit. We kunnen wel zoeken naar de papers die geschreven zijn door een bepaalde persoon, maar niet naar de papers die gaan over een bepaald onderwerp. Hiervoor bieden ze een catalogus aan, waarin je kan bladeren, maar echt praktisch is dit niet.
Anderzijds moeten we wel opmerken dat op een meer gedetailleerde schaal de meeste acties op de site zeer eenvoudig zijn. Wanneer je je op de juiste plaats bevindt, heb je geen helpfunctie nodig om in iemands lijst met publicaties te gaan zoeken. Na vijf minuten proberen hebben we vrienden gemaakt en eigen papers aangemaakt. Maar het blijf wat onduidelijk waarvoor de desktop interface nodig is.

Tijd waarna je onthoud hoe en wat: 10
Over deze score is er meer discussie mogelijk. Wanneer we enkel naar de gedetailleerd schaal kijken, is de functionaliteit zo eenvoudig, dat je vanzelf onthoud wat Mendeley kan, en hoe dit werkt. In dit opzicht kunnen hier een veel hogere score aan toekennen. Anderzijds kunnen we stellen dat op deze schaal de aangeboden functionaliteit ook voor zich spreekt. Dit resultaat kan dus eerder per toeval ontstaan zijn, dan als werkelijk aandachtspunt.
Bovendien is het erg moeilijk om een korte samenvatting te geven van waar Mendeley echt voor staat. Een professioneel vrienden-netwerk voor papers? Een beheerssysteem voor je eigen publicaties? Deze ambiguïteit was voor ons de motivatie voor deze lage score.

Voldoening: 10
Mendeley gebruik je in de eerste omdat het nuttig is, niet om je te amuseren. Voldoening geven lijkt ons weinig relevant voor dit type applicaties. Uiteraard wil je deze vlot kunnen gebruiken, en is het leuk om te merken dat er verschillende mensen je publicaties volgen, maar dit is eerder bijzaak.

Vermijden van fouten: 0
Op een enkel feature na, is hier geen ondersteuning voor ontwikkeld. Dit is echter niet erg. Zo goed als alle informatie is aanpasbaar. Wanneer je per ongeluk een verkeerd topic voor je paper opgeeft, zal iemand je hier wel attent op maken en kan je dit aanpassen.

4 opmerkingen:

  1. Het vermijden van fouten een 0 geven lijkt toch net te weinig, zelfs voor een website als mendeley. De nadruk zal hierop niet liggen maar door bijvoorbeeld bevestigingsberichten te vragen bij toevoeging kunnen fouten wel degelijk voorkomen worden. Verder zou ik het ook net zien als vermijden van fouten dat het mogelijk is een topic van je paper aan te passen. Hierbij had ook gekozen kunnen worden om na een commit de titel niet meer aanpasbaar te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een gebruiker van Mendeley is toch geïnteresseerd in het ontdekken van andere artikels, interessante mensen... Mij lijkt dat het gebruik van de site toch een zekere waarde van voldoening moet geven (niet per se amusement uiteraard) anders zal iemand niet de moeite te doen om de site te leren gebruiken en daar allerlei artikels op te posten e.d. Om gewoon artikels op te zoeken doet google trouwens zijn werk uitstekend. Het community-aspect is zeker niet te onderschatten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ook over de 0 die jullie voor fouten vemijden geven: Denk niet alleen aan fouten die er toevallig in komen maar ook fouten die kwaadwillig zijn. Als ik mijn paper populair wil maken geef ik gewoon een titel op die veel aandacht zal krijgen hoewel die misschien helemaal niet over dat onderwerp gaat! Ik weet niet of dit mogelijk is maar het zou niet ideaal zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aangezien hier enkele reacties op komen, willen we onze 0 voor fouten wat extra motiveren.

    Niemand heeft graag fouten op zijn website. Elke website van niveau die userinput aanvaardt, zal dus basisfunctionaliteit voorzien om wat correcties door te voegen. Voor ons wil aandacht geven aan het vermijden van fouten dus zeggen dat je verder gaat dan dat. Dit doet mendeley volgens ons niet, en hoeft het ook niet te doen.

    BeantwoordenVerwijderen