maandag 15 februari 2010

Eerste indrukken van Mendeley

Bij het werken met Mendeley (http://www.mendeley.com/) stoort ons vooral de onduidelijkheid over het type tool. Werken we met een online applicatie? Of is dit software die gedownload en geïnstalleerd moet worden? Deze onduidelijkheid komt op verschillende plaatsen in de interface naar voren, en wordt nergens weggewerkt.

Het eerste contact met de site is de "How does it work?"-sectie van de site, die een overzicht geeft van de mogelijkheden van Mendeley. We vinden een kadertje met "Get Mendeley, sign up & download", maar in de tekst zelf die uitleg geef over de site, wordt er nooit verwezen naar het onderscheid tussen online en desktop functionaliteit.
Tijdens het downloaden/inschrijven wordt deze onduidelijkheid niet opgelost. De applicatie blijft heen en weer springen tussen online en desktop functies: Voor je het kan downloaden, moet je online registreren, en het online registreren wijst weer automatisch door naar downloaden.
Wanneer we tenslotte naar de support pagina's surfen, helpt dit ons geen stap voorruit. We krijgen een goed gedocumenteerd vlot leesbaar antwoord op een hele lijst gedetailleerde vragen, die jammer genoeg wel niet vermelden of dit over de online tool of over de desktop versie gaat.

Naast dit gebrek aan informatie, lijkt dit ons een symptoom van een fundamenteler probleem te zijn. We krijgen de indruk dat bij het ontwikkelen van Mendeley nooit duidelijke lijnen zijn uitgezet om te bepalen wat online gebeurt en wat niet, en hoe deze beide versies elkaar coherent kunnen aanvullen. Ik voeg online vrienden toe, waarvan ik online een overzicht van hun papers krijg. Hierop kan ik comentaar geven in mijn desktopapplicatie, maar de meldingen dat iemand papers edit verlopen via de online tool. Hierna kunnen ze in hun desktopapplicatie bekijken welke wijzigingen dit zijn.

Samengevat onderscheiden we dus twee problemen: Mendeley heeft zowel een online en een desktop interface heeft. Deze zijn echter niet coherent op elkaar afgestemd. Bovendien ontbreekt informatie welke functionaliteit via welke interface bereikbaar is.

1 opmerking:

  1. Posten jullie ook nog hoe jullie de verschillende inspanningen verdelen over de criteria die we vorige week bekeken?

    BeantwoordenVerwijderen